Πώς με μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά μπορείς να γίνεις σε πέντε δευτερόλεπτα «τα μάτια και τα αυτιά» της πόλης και να την αλλάξεις
Τέσσερα χρόνια πριν, στο Ρίο ντε Τζανέιρο ξεκίνησε το πρότζεκτ «Rio 1746», μια προσπάθεια να καταγραφεί η πολυπλοκότητα και η δυναμική της καθημερινής ζωής του Ρίο με τα μάτια των πολιτών. Ακολούθησε η Βοστόνη και, 6 μήνες πριν, μια νεοσύστατη εταιρεία, η D-Waste, σε συνεννόηση και με τη βοήθεια του Clinton Global Initiative ξεκίνησε μια φιλόδοξη προσπάθεια να καταγράψει όλες τις χωματερές του κόσμου με τη χρήση εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας. Με τις εμπειρίες από το Ρίο, τη Βοστόνη και άλλες δεκαπέντε χώρες σε όλο τον κόσμο μια ομάδα Ελλήνων επιστημόνων και ανθρώπων της αγοράς, με όραμα έναν καλύτερο και πιο βιώσιμο πλανήτη, αναπτύσσει διάφορες καινοτόμες και λειτουργικές εφαρμογές στον ελληνικό χώρο αλλά και παγκοσμίως. Μία από αυτές είναι η εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας URBAN Spectra.
Η εφαρμογή των ελληνικών εταιρειών D-Waste και Reality αλλάζει τα δεδομένα στη σχέση πολίτη-δήμου. Όπως μας λέει η Αΐντα Ανθούλη, υπεύθυνη ανάπτυξης της εταιρείας D-Waste, το URBAN Spectra δίνει στον πολίτη-χρήστη τη δυνατότητα να αναδείξει μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα τα καλώς και τα κακώς κείμενα της καθημερινότητάς του και μας κάνει να ξανασκεφτούμε τις πόλεις και τους δήμους μας από άλλη οπτική. Το URBAN Spectra επιτρέπει την καταγραφή και χαρτογράφηση στιγμιότυπων, εικόνων και σχολίων σε πραγματικό χρόνο. Χωρίς υψηλό κόστος και παρακάμπτοντας το τέρας της γραφειοκρατίας ο πολίτης μπορεί να έχει λόγο για τους δρόμους της πόλης του, το πράσινο, τις συγκοινωνίες, τους ελεύθερους χώρους, την ανακύκλωση και την καθαριότητα. Η ομάδα που υποστηρίζει το URBAN Spectra μπορεί να προσαρμόσει και να σχεδιάσει την ε φαρμογή από την αρχή, ανάλογα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες του κάθε πρότζεκτ (είτε είναι για δήμους, εταιρείες, επιχειρήσεις, φορείς κ.λπ.)
Με την εφαρμογή Urban Spectra είναι στο χέρι μας να βελτιώσουμε τις πόλεις και τη σχέση μας με τους Δήμους. Φωτογραφίζουμε, βάζουμε ετικέτες και σχόλια και σε δευτερόλεπτα ενημερώνουμε για τα καλά και τα άσχημα.